ONTWIKKEL ALS ZORGPROFESSIONAL
'Vechtsport als tool voor verandering bij je cliënt'
De kracht van vechtsport binnen individuele begeleiding
Van metaforische kracht naar daadkracht
De aantrekkingskracht van de bokshandschoen heeft metaforische kracht, de daadwerkelijke ervaring nog meer. In vele vormen van hulpverlening is vechtsport dan ook opgenomen als hulpmiddel voor de beoogde verandering van cliënten. Wil jij ook leren hoe je vechtsport kunt toepassen binnen jouw aanbod en meerwaarde voor je cliënt en jezelf creëert?
Fundamentele eigenschappen benutten
Eigenschappen als balans, focus, ademhaling en omgaan met druk zijn inherent aan iedere vechtsportbeweging. In tal van leuke en uitdagende vechtsportoefeningen kan je cliënt spelenderwijs dergelijke eigenschappen verder ontwikkelen. Ook worden door de spanning van het spel Initiële reacties en primaire patronen opgeroepen, kenmerken die iets zeggen over hoe je cliënt omgaat met zichzelf en de wereld om hem/haar heen.Met de juiste begeleiding wordt je cliënt in staat gesteld hierin gewenste veranderingen aan te gaan.
'Movement is life. Life is process.
Improve the quality of the process and improve the quality of life itself.'
Moshe Feldenkrais
"Ray zijn sterke kant is dat hij – met hoofd en hart - de fysieke component zowel in de ontwikkeling als in de uitvoering van het onderwijs weet te integreren. Met zijn praktische benadering weet hij modellen en theorieën te vertalen naar concrete toepassing en ervaringsgericht leren."
WIM BRESSER
HOOFD OPLEIDINGEN NEDERLANDSE ACADEMIE VOOR PSYCHOTHERAPIE
Van theorie naar ervaring en toepassing
Tijdens deze tweedaagse leer je welke principes, theorieën en kaders bij diverse hulpvragen passen. Van de basiskennis qua technieken en werkvormen tot het zelf toepassen van en ervaring opdoen met werkvormen die je cliënten in de dagelijkse praktijk kunnen benutten. Daarvoor is overigens niet altijd een specifieke sportruimte nodig, een paar vierkante meter kantoorruimte is al voldoende. Bij de aangeboden oefeningen ligt de nadruk op staande bewegingsvormen uit sporten als boksen, kickboksen, worstelen en judo. De onderliggende principes komen voort uit en zijn toepasbaar op vele andere budosporten.
DAG 1:
De basis
Visie op beweging
Overstijgende modellen
Onderliggende principes
Lichaamsbewustzijn, algemene vormen
Materialen, houding, technieken, werkvormen
Weerbaarheid, agressieregulatie, arousal downtunen
Dynamische ontwikkeling vanuit leervragen
DAG 2:
Toepassing en verdieping
Dynamische ontwikkeling vanuit leervragen
Toepassing vanuit modellen, schema's en principes
Werkvormen, spelvormen, interactie middels pads
Verdieping en verbreding via casuïstiek
Eigen vorm ontwikkelingen en uitvoeren
Interesse?
Contact